CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5428|Reply: 3

Daging Mahal, Jadi Jom Makan Keong Sawah! Ada Berani?

[Copy link]
Post time 27-12-2017 10:14 AM | Show all posts |Read mode
Keong sawah adalah sejenis siput air yang mudah dijumpai di perairan tawar tropika Asia, seperti di sawah, aliran parit serta danau. Kandungan proteinnya hampir sama dengan telur, namun kurang lemak berbanding daging, ayam dan telur. Malah, ia tinggi karbohidrat.


Memetik CNN Indonesia, ia dikenali sebagai keong (siput) gondang, siput sawah, siput air atau tutut, bentuk keong sawah serupa dengan siput murbai, tapi warna cengkerangnya hijau pekat kehitaman.




Sedap masak satay dengan kuah bercili.
Foto: duniakeong9



Keong sawah selalu disajikan sebagai lauk di Indonesia. Ia banyak didapati pada musim hujan dan sebelum menabur benih padi baru. Petani selalu mencari keong untuk dijual.





Geli dan jijik?



Kadangkala memang berlendir tetapi setelah dimasak gulai, keenakannya memang menjilat jari! Kira macam adik-beradik siput sedut jugalah ni.



Gulai keong sawah bersantan, ala-ala siput sudut lemak cili padi
Foto: SwaMedium



Selain berprotein tinggi, dagingnya manis seperti kerang. Sedangkan teksturnya kenyal dan berserat seperti cendawan. Ini antara punca 'siput' begitu terkenal dalam masakan Perancis (escargot) dan Eropah. Mahal pula kalau makan di restoran yang ada 'kelas'.





Memang berkhasiat jika dibandingkan makanan berikut



Sebelum dimakan, keong sawah mesti dibersihkan beberapa kali dengan air biasa. Ini untuk menghilangkan bau lumpurnya. Setelah itu, rendam dalam air selama lima minit. Selepas dicuci bersih, keong sawah direbus (ketuk serai, hiris lengkuas, campak asam gelugur, campur belacan sikit) selama 5-7 minit dan bolehlah dimakan.



Jika tak nak rebus, boleh juga menggoreng atau menumis dengan tambahan sayuran, karbohidrat (seperti pasta) atau jenis daging lainnya. Daging keong sawah tumis yang dimasak bercili dan pedas pun terasa nikmatnya.





Banyak hidup di dalam sawah.
Foto: KoranSN



Macam mana nak makan?


Daging siput melekat pada cengkerangnya. Jadi, untuk menikmati dagingnya, ketuk-ketuk mulut cengkerang agar daging keluar. Kemudian, cungkil dengan pencungkil gigi atau hisap terus dengan mulut.


Kalau pandai makan siput sedut, pasti tiada masalah! - CARI




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-12-2017 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm siput vavi pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2017 03:44 PM | Show all posts
siput ni orang islam bukan x boleh makan ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2018 03:28 PM | Show all posts
sdpnye..lma xmkn..siput nie kt sawah byk la dlu2..skg mane nk jmpe lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 05:59 PM GMT+8 , Processed in 0.207872 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list