1. Isikan air ke dalam periuk. Tambah 1 sudu besar garam dan kupas 7 biji kentang bersaiz sederhana. Potong empat dan masukkan ke dalam periuk. Masak sehingga ia mudah dilenyek. Tapis kemudian tambah 4 sudu besar mentega.
Foto:natashaskitchen.com
Cara-cara untuk membuat lempeng kentang berkeju:
1. Dalam sebuah mangkuk yang besar, masukkan 4 cawan kentang lenyek, 2 cawan parutan keju mozzarella, 1 biji telur, ¼ cawan tepung dan 2 sudu besar hirisan daun kucai.
2. Gunakan skop aiskrim untuk membuat bentuk bulat, kemudian lenyekkan kentang itu menjadi leper. Salut dengan serbuk roti dan tepikan.
3. Panaskan kuali di atas kuali sederhana. Masukkan kentang dan goreng selama 4 minit sehingga berwarna keperangan.
4. Siap! Nikmati ia bersama krim masam.
Foto: Paltweets.com
Jika anda pernah mencuba 'rosti' ia mirip sajian dari negara Scandinavia ini. Selamat memasak! -CARI