CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4767|Reply: 2

Resipi Bubur Ayam Chinese Style, ‘Comfort Food’ Untuk Legakan Demam

  [Copy link]
Post time 15-10-2023 11:00 AM | Show all posts |Read mode
Resipi Bubur Ayam Chinese Style, ‘Comfort Food’ Untuk Legakan Demam



Resepi bubur ayam chinese style ini sesuai untuk melegakan demam. Auto makan berselera dibuatnya! Bukan saja sesuai untuk anak-anak, malah untuk orang dewasa juga.

Cara memasak bubur ayam ini merupakan hasil perkongsian oleh Chuya Hanna di laman sosial Facebook. Menurutnya, resipi ini dipelajari daripada arwah ibunya yang berbangsa Cina.

Jika ada yang mahu mencuba, boleh ikuti resipi langkah demi langkah di bawah. Caranya memang cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan.

RESEPI BUBUR AYAM CHINESE STYLE


Bahan-bahan:

1 pot besar beras
Air
Isi ayam (boleh guna ayam cincang segera)
2 ibu jari halia dipotong halus (halia muda lebih sedap)
1 batang lobak merah dipotong dadu
Sesame oil
Lada sulah
Garam
Serbuk perasa


Cara memasak:

1. Masak nasi dengan air yang banyak sehingga menjadi bubur. Kalau mahu menggunakan nasi yang sudah dimasak, kisar nasi sehingga hancur. Kemudian masak dengan air yang banyak sehingga menjadi bubur.

2. Kemudian, masukkan isi ayam yang sudah dicincang. Masukkan juga halia yang sudah dipotong halus dan lobak merah yang dipotong dadu.

3. Bila dah hampir masak, boleh masukkan sedikit sesame oil dan lada sulah. Kalau untuk anak makan, kurangkan lada sulah. Nanti boleh tambah dalam mangkuk berasingan.

4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan!


RESIPI GARNISHING BAWANG GORENG

Cara goreng garlic supaya cantik macam dalam gambar, panaskan minyak, masukkan garlic apabila minya sudah panas. Kacau sentiasa. Bila dah kelihatan keperangan, boleh tutup api. Warna dia muda saja bukan macam dalam gambar.





Kredit: Chuya Hanna
https://myresipi.com/resepi-bubur-ayam-chinese-style/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-10-2023 12:47 PM | Show all posts
Simple aje masak bubur ni chinese style yek... Teringat arwah emak kalau masak bubur letak santan.. lemak2... sedaaappp... Mama masak pun suka letak santan.  Try le kome... dr anak2 xsuka bubur.. bila mama masak bubur letak santan... uishhh laju deme makan... ayam/ikan/daging or anything nak letak as protein masing2 punya preference leee... sayur mayur gitu jugak... biasanya letak carrot le...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2023 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo kot utube kan most chinese masukkan stok ayam rebusan dlm beras n didih...mmg sedap....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:11 AM GMT+8 , Processed in 0.059352 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list