CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 14421|Reply: 62

[Tempatan] Binaan rumah memasuki sempadan rumah jiran.Pemilik dalam dilemma

  [Copy link]
Post time 19-6-2024 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Seorang pemilik rumah bertanyakan netizen samaada pembinaan rumah beliau telah memasuki sempadan rumah jiran

Mohon pendapat



Rumah saya dalam proses pembangunan.
Di sini saya ada sedikit kemusykilan..

Mengikut kontraktor saya ( kontraktor berdaftar) bangunan dibina di atas sempadan memandangkan saya berkongsi sempadan dengan jiran tetapi owner rumah sebelah kata saya telah makan sempadan dia. Dia tidak bersetuju dgn binanan ini dan suruh sy pecahkan balik dan bina di dlm sempadan saya

Saya buntu. Takkan kena pecahkan kesian tukang yg bekerja..????

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2024 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
tanah sejengkal masuk neraka taw
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengoklah betol2..walau sejengkal pun tak leh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi kalau tengok gambar tu memang betol2 atas sempadan. Yang mana next time kalau jiran tu nak naik tembok pun dh jimat kos. Bukan makan sempadan jiran.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:18 AM | Show all posts
dah masuk tu.. patut sempadan tu bahagi dua..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
mana jiran tak panas hati,dengan main letak je batu2 area rumah jiran tu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-6-2024 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
too much la buat binaan sampai himpit mcm ni. pttnya tinggalkan ruang sikit. tkdala jiran tu bising.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum bina tak bincang dulu?

Nak kesiankan kontraktor? Kontraktor boleh datang dan pergi. Jiran kau yang kena mengadap wall tu sampai ke sudah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2024 09:15 AM | Show all posts
Silap owner rumah yg tak peka dan x bincang dgn jiran.  Nanti siap plaster dinding tu lagi ketara dah makan sempadan.

Seram pikir berapa pulak kos nak runtuhkan binaan yg dah siap segala beam tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 09:16 AM | Show all posts
aku rasa masuk sbb bata tu ngam2 sebelah tingkap patut ada ruang. Patut tukang kena letak bata offset ke dlm dr sempadan bukan letak bata dr sempadan
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
dr gambar tu, nmpk masuk tanah/lps sempadan jiran..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya..kena runtuhkan balik..jiran dia mcm x boleh lebih kurang so elakkan masalah kendian hari
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 10:46 AM | Show all posts
kalau tengok gambar ni.. mmg dah terlebih masuk bahagian jiran.. sepatutnya.. kesan dinding atas tu bordernya.. itu kongsi.. kalau tuan buat sendiri.. so kena buat separuh dr kesan tu..sebab kesan original dinding tu.. dinding kongsi.. separuh part jiran.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 10:59 AM | Show all posts
hal2 persempadanan macam ni lah tak boleh diambik mudah. kena bincang elok2, akan datang kalau jiran renovate rumah, tak kisah lah bahagian mana, elok jugak lah berlebih kurang, dh kita pun awalnya dah makan sempadan bahagian org.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 11:04 AM | Show all posts
Awat hang tak extend masuk dapur jiran teruih?
Sama ada tt buto perot
Atau tukang rumah tak habis belajar mengukur
Semaksimum habis ditembok kot ye pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 11:10 AM | Show all posts
naina replied at 19-6-2024 08:17 AM
Tapi kalau tengok gambar tu memang betol2 atas sempadan. Yang mana next time kalau jiran tu nak naik ...

Ye betul. Mcm atas sempadan. Yang nampak termasuk sikit tu sebab ada tampalan kayu kat dinding tu. Ada kelulusan pbt tak ni? Sbb nak dapatkan kelulusan pbt kne ada consent dari jiran . Klu ada consent dari jiran, buat la kat sempadan, jiran pon dat benefit klu nak extend nnt. Klu takde consent jiran , kne buat DLM sempadan dia je la, bukan ATAS sempadan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2024 11:15 AM | Show all posts
Lebih baik kurangkan drpd ngam-ngam atas sempadan padahal ada seinci terlebih pun, auto menjawab la ko nanti. Takut kubur sempit je sok.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kontraktor takda lesen ke ni?

Biasanya diorang akan check sempadan dulu sebelum buat kerja kan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul la tuh....tukang tu pun ikut partiwall yg terjojol kt atas bumbung....mna ada mkn sempadan, lg 1 jiran sblh pun untung x kuar modal dpt dinding
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2024 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak mcm ada masuk sikit, kena discuss dgn jiran..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 12:50 AM GMT+8 , Processed in 0.065468 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list