View: 13878|Reply: 18
|
BANTU SAYA PLS.. Consignment makanan ke kedai
[Copy link]
|
|
Salam semua.
Salam perkenalan =).
Saya nak mintak tolong sket.. Harap ada yang sudi membantu walaupun saya baru di sini..
Saya plan (serious plan) nak hantar kuih muih secara consignment kat kedai or restaurant2 kat sekitar kawasan tempat tinggal saya nie. InsyaAllah dalam masa terdekat, tengah buat persiapan terakhir.
Tapi, sebelum saya hantar saya nak confirmkan beberapa perkara.
Yelaa, kalau boleh nak la buat secara professional walaupun sekadar antar kuih muih je kan =).
Soalan saya:
1. Jika dalam 1 deret kedai tu ada 3 kedai makan, andaikan jika pemilik ketiga-tiga kedai makan tu bersetuju untuk terima kuih saya, adakah saya perlu hantar ke kesemua kedai tersebut atau hadkan pada 1 kedai pada 1 kawasan sebab takut lambakan produk?
2. Masa saya antar produk ke kedai, lepas dah letak atas meja tu =), saya perlu antar apa2 seperti resit ke atau buku rekod ke untuk di sign oleh org kedai tu tanda terima produk tu?
3. Saya pelu collect duit sales hari tu pada keesokan harinya masa nak antar stock baru atau seminggu sekali? Mana better? Selalu org buat camne ek? Masa nak collect duit tu pun kena bagi bil pastu receipt ek? ke tak payah?
4. Untuk produk yang tak habis tu, kan tak kira kan, tapi tu produk makanan yang akan basi kan. So perlu ke saya suruh dia pulangkan esoknya masa saya hantar stok baru atau perlu bgtau jek berapa yg x habis jual then yg x abis tu biar jela tuan kedai tu makan? erkkk..
5. Ada tak apa2 yang kawan2 rasa saya perlu fikirkan sebelum saya mula bisnes nie? Sebab saya baru nak start, takut ada yang terlepas pandang.
Segala jasa baik semua saya dahului dengan ucapan terima kasih =D.
|
|
|
|
|
|
|
|
senang saja..
kalo consigment konsep letak.. jual then kutip duit..
so proses dia camni..
mula2 pegi letak kuih kat kedai A... pastu bagi invoice ( pegi kedai alatulis.. berlambak buku invoice ) kat tokey kedai tu.. tanda barang dihantar ( dan belum dibayar ).. dalam invoice tu tulih la jenih2 kuih dan berapa amaun yg ditinggalkan kat kedai.. jumlah harga seunit dan jumlah total ( jika terjual semuanya )..
then lepas tinggal kuih dan tinggai invoice.. ang pegi balik rumah main ps2 dalam seminggu.. then pegi tanya balik kedai tu.. tanya ada berapa lagi tinggal.. mau tambah ke tidak.. taNYA ada kasteme komplen apa2 tak pasai kuih ang tu..
then kalo ada kuih yg terjual.. boleh mintak payment kat taukey tu dan tambah barang.. ( selalunya tambah ke amaun asal mula2 letak kuih ).. lepas taukey tu buat payment.. baru keluarkan resit.. jangan lupa pulak tulis berapa yg dah jual.. dan berapa yg dah topup balik kat resit tu.. senang nak deal utk visit kali ke2.. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Salam semua.
Salam perkenalan =).
Saya nak mintak tolong sket.. Harap ada yang sudi membantu wa ...
pinkaddict Post at 9-11-2011 22:00
Soalan saya:
1. Jika dalam 1 deret kedai tu ada 3 kedai makan, andaikan jika pemilik ketiga-tiga kedai makan tu bersetuju untuk terima kuih saya, adakah saya perlu hantar ke kesemua kedai tersebut atau hadkan pada 1 kedai pada 1 kawasan sebab takut lambakan produk? ..
kalo terlampau dekat.. aku rasa hantar 1 kedai dah cukup.. tp kalo agak2 jauh.. hantar je 3-3 kedai tu.. sebab masing2 ada kasteme masing2..
2. Masa saya antar produk ke kedai, lepas dah letak atas meja tu =), saya perlu antar apa2 seperti resit ke atau buku rekod ke untuk di sign oleh org kedai tu tanda terima produk tu?
perlu.. tu buat buku asing pun boley..
3. Saya pelu collect duit sales hari tu pada keesokan harinya masa nak antar stock baru atau seminggu sekali? Mana better? Selalu org buat camne ek? Masa nak collect duit tu pun kena bagi bil pastu receipt ek? ke tak payah?
bergantung pd sales la.. kalo laju.. mai la 2-3 hari sekali.. kalo tiap2 hari mai mcm mengganggu pulak.. cuma pesan kat bos kedai tu.. kalo dah tinggai sikit.. just sms/call je..
4. Untuk produk yang tak habis tu, kan tak kira kan, tapi tu produk makanan yang akan basi kan. So perlu ke saya suruh dia pulangkan esoknya masa saya hantar stok baru atau perlu bgtau jek berapa yg x habis jual then yg x abis tu biar jela tuan kedai tu makan? erkkk..
tak boley mcm tu.. ang pun boleh agak bila kuih tu akan rosak.. contoh kalo 10hari je boleh tahan.. hari ke-7 tu tukar la stok baru.. so ang makan la kuih tu sampai terburai perut.. nak kasi kat bos tu boleh.. tp jgn kasitau dia.. time nak collect balik kasi la satu.. atau pun time mula2 hantar kasi la satu box free..
5. Ada tak apa2 yang kawan2 rasa saya perlu fikirkan sebelum saya mula bisnes nie? Sebab saya baru nak start, takut ada yang terlepas pandang.
tadak apa.. redah je.. kalo tak redah.. tak belajar la kita.. |
|
|
|
|
|
|
|
RE: BANTU SAYA PLS.. Consignment kuih muih ke kedai
Reply 2# Alt-F4
Thanks for ur reply =D.
Ok, saya nak antar kuih muih tiap2 pagi.. Macam karipap dll..
So setiap pagi la saya akan jumpa tokeh tu kan..
So payment boleh kutip daily tak?
Maklumlah modal nak pusing pun xberapa nak ada kan..
Kalau saya pakai buku suruh dia sign jek ok x? Sebab antar tiap2 pagi kang banyak sangat kertas pulak..
Ke memang kena keluar invoice jugak? Mana better ek? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 3# Alt-F4
Eh, br perasan reply dr org yang sama {:4_237:}
Thanks Alt-F4 for ur helppp..
4. Untuk produk yang tak habis tu, kan tak kira kan, tapi tu produk makanan yang akan basi kan. So perlu ke saya suruh dia pulangkan esoknya masa saya hantar stok baru atau perlu bgtau jek berapa yg x habis jual then yg x abis tu biar jela tuan kedai tu makan? erkkk..
tak boley mcm tu.. ang pun boleh agak bila kuih tu akan rosak.. contoh kalo 10hari je boleh tahan.. hari ke-7 tu tukar la stok baru.. so ang makan la kuih tu sampai terburai perut.. nak kasi kat bos tu boleh.. tp jgn kasitau dia.. time nak collect balik kasi la satu.. atau pun time mula2 hantar kasi la satu box free..
Ok, kalau karipap yang saya antar tiap2pagi camne pulak?
Kalau yang semlam punya tak habis, perlu ke saya pesan suh pulangkan esoknya masa saya hantar stock baru?
Kalau x suruh pulang, kang suka suki jek cakap berapa yang abis padahal depa makan free..
Tp kalau suh pulang ralat plak tengok benda tu basi camtu je kan..
Hurmm.. Tapi memang kasik free dah masa approach kat tokey kedai..
Tula, nak redah jek..
Kang lagi berlengah makin lambat nak setatnye kang.. |
|
|
|
|
|
|
|
nanti pinkaddict share la citer kat sini ye camana bisnes kuih tu... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 6# cadburrygurl
Hi Cadburry!
InsyaAllah, nie pun baru nak start je nie..
Kalau boleh buat panduan utk semua apa salahnya =) |
|
|
|
|
|
|
|
sebut pasal consaiment..nk tanya sesapa yg boleh bagi consaimen kain/tudung/baju kat saya?ujung bulan ni nak try niaga kat ekspo..
kira amik dulu baru bayar atau kene bg deposit??
tq |
|
|
|
|
|
|
|
pengalaman tolong mak jual kuih masa kecik..
letak kat gerai org.
kira masa htr bape ketul..
tak abis pulang smula..hari yg sama gak..
bab payment, skali masa collect bekas dan baki kuih jika ada.
baki kuih tu terpulang le nk sedekah ke apa..
tp masa tu bulan pose,htr le masjid..
payment tu kena tolak duit dalal..kata jual kuih sebiji 30sen..bg le dia 5 sen setiap biji ke..
kira mcm komisen gitu le..sbb tumpang gerai dia kan..
tp tu dah beberapa puluh tahun yg lalu..
zmn sekarang..jiran aku..pagi dia htr kuih kat kedai..
petang dia mai collect bekas dgn payment skali..
bape dia bagi tokey kedai tu tak tau la
rasanya konsep sama la kut.. |
|
|
|
|
|
|
|
Hi ThousandIsland!
Owh, camtu ye..
Maksudnya saya collect semua duit, then bagi commission?
Ke better saya bagi harga berapa saya tolak then saya collect ikut harga yang saya tolak tu jek?
Mana ok ek? |
|
|
|
|
|
|
|
oo kalo camtu.. just tulis daily punya production la.. buat jadual karipap berapa.. kuih loyang berapa.. kuih lapeh berapa.. then petang time buat collection.. kira balik.. then bwk balik..
aku rasa.. kalo petang tu jugak collect payment tak salah kot. sebab kuih tu kena kutip tiap2 hari.. so duit pun tetiap hari la masuk. |
|
|
|
|
|
|
|
saya dah buat 10 tahun lepas..consigment belacan, pelbagai jenis perencah,..pakaian pun ada...sampai sekarang tak habis lagi kutip duit...kedai yang dah tutup/tukar tuan pun ada..selamat la jawapnya.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 11# Alt-F4
ic..
Ok, akan dipraktikkan..
Thanks =) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 12# tanya
emm..
actually statement nie berbaur positive ke negative ek?
konfius membacanya =) |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 10# pinkaddict
dah buat deal ke dgn tokey2 kedai yg nak ditumpang tu?
kalau blom ce tny dgn tokey2 tu or u sndiri offer setiap kuih bg 5 sen ka seposen ka..hehhehe
kalau tokey baik hati bagi tumpang free ok la..
u dpt bersih le hasil jualan tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply tanya
emm..
actually statement nie berbaur positive ke negative ek?
konfius memba ...
pinkaddict Post at 11-11-2011 01:46
terpulang macam mana nak interprete...itu hanya berdasarkan pengalaman sebenar...mungkin ada orang lain yg berjaya dengan cara itu...boleh belajar dari mereka.... |
|
|
|
|
|
|
|
sy pon nak tau sekarang ni agak2 brp persen komisyen yg kira ok utk dikongsi dgn tokey kedai?? nak dapatkan gambaran je... |
|
|
|
|
|
|
|
5 cent pon dah ok..kan wat pe pon..siap tambahkan die punya variety of product lagik..
tapi ingat cik kiah propa kata..dia nampak je ko untung..terus die carassss..hehe..jage..jage.. |
|
|
|
|
|
|
|
klu ikutkan rate i (di KL) komisyen kpd penjual 20 sen utk setiap rm1 yg dijual. klu mak dan kakak i kat kg (terengganu) 30 sen setiap rm1. macam mahal kan. tp klu produk u byk xterasa sgt pn cos margin utk produk makanan adalah besar |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|