CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5083|Reply: 19

Pilih Loyang Tepat Untuk Kek

[Copy link]
Post time 3-11-2015 07:39 PM | Show all posts |Read mode




Oleh Fyruz Hanna


Bercita-cita untuk membuat kek namun selalu salah memilih bekas untuk acuan kek anda. Diambil daripada BukuResipi, ada 4 tips memilih loyang buat penggemar kek:


1. Ukuran Loyang
Ukuran Standard: 20-22 cm, bentuk persegi 20-22 cm dan loyang mendatar adalah untuk digunakan membakar biskut.


2. Bahan Loyang
Bahan: Aluminium, besi, tembaga, non  stick
bahan ini mudah panas dan membakar kek anda dengan cepat.


Semoga dua bahan ini menjadi panduan berguna untuk panduan membuat kek anda. - CARI Infonet.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-11-2015 03:01 PM | Show all posts
bukan dengar non-stick tak bagus ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 03:49 PM | Show all posts
saya pakai ni jer
mudah, siap boleh angkat dan hias sendiri

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2015 04:14 PM | Show all posts
L1a pakai periuk biasa je
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2015 05:22 PM | Show all posts
Vellfire replied at 4-11-2015 03:49 PM
saya pakai ni jer
mudah, siap boleh angkat dan hias sendiri

iolls ada beli acuan ni tp meleleh2 pulak adunan...kena lapik penuh ke?

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2015 07:55 AM | Show all posts
Edited by Vellfire at 6-11-2015 07:56 AM
krustykrab replied at 5-11-2015 05:22 PM
iolls ada beli acuan ni tp meleleh2 pulak adunan...kena lapik penuh ke?

oh memeleh keluar ke? loyang tak rapat kot?
ada vell nampak orang buat mcm pic bawah ni






Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-11-2015 07:57 AM | Show all posts
l1a replied at 4-11-2015 04:14 PM
L1a pakai periuk biasa je

periuk utk masak lauk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2015 08:29 AM | Show all posts
Vellfire replied at 6-11-2015 07:55 AM
oh memeleh keluar ke? loyang tak rapat kot?
ada vell nampak orang buat mcm pic bawah ni

ooo...buat gitu ye...thanks

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-11-2015 02:14 PM | Show all posts
Vellfire replied at 4-11-2015 03:49 PM
saya pakai ni jer
mudah, siap boleh angkat dan hias sendiri

tan pn beli yg mcm vel ukuran 9 inci
tp xde lock kt luar tu

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 02:15 PM | Show all posts
Vellfire replied at 6-11-2015 07:55 AM
oh memeleh keluar ke? loyang tak rapat kot?
ada vell nampak orang buat mcm pic bawah ni

vell bese wat cake guna teknik bakar ke atau kukus
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 02:26 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 16-11-2015 02:14 PM
tan pn beli yg mcm vel ukuran 9 inci
tp xde lock kt luar tu



3 saiz mcm dlm gambar tu
vell beli kat lazada hari tu
mcm mana nak bukak kalo takder lock?

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 02:29 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 16-11-2015 02:15 PM
vell bese wat cake guna teknik bakar ke atau kukus

hehe sebab masih baru
vell baru try buat utk kek kitkat aiskrim
belum try guna untuk kukus dan bakar lagi
ala2 mcm ni lah



ni contoh kat google



Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 04:22 PM | Show all posts
Vellfire replied at 16-11-2015 02:29 PM
hehe sebab masih baru
vell baru try buat utk kek kitkat aiskrim
belum try guna untuk kukus dan  ...

means vell buat dr aiskrim ke ni?
tan pnh wat coklat stoberi tart tu pn x perlu baking or kukus
kebanyakan cheese cake pun sma x perlu baking

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 04:24 PM | Show all posts
Vellfire replied at 16-11-2015 02:26 PM
3 saiz mcm dlm gambar tu
vell beli kat lazada hari tu
mcm mana nak bukak kalo takder lock?

tannyer tayah buka, just angkat ke atas je then yg bawah tu akan tertinggal
tan kan ari2 buat kek
prektis makes perfect kan

vell dok area kl ke sel ke atau putrajaya
nnti share2 la tmpt makan bes2 - http://mforum2.cari.com.my/forum ... ;page=1#pid60911494
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 07:49 AM | Show all posts
intan_smsb replied at 16-11-2015 04:22 PM
means vell buat dr aiskrim ke ni?
tan pnh wat coklat stoberi tart tu pn x perlu baking or kukus
...

mula tu vell letak coklat kitkat keliling
kat dlam dasar vell letak kek span (kek span vell beli jer)
lepas tu vell letak aiskrim
letak kat freezer semalaman biar keras
esok nak makan/besday baru tabur coklat
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 07:50 AM | Show all posts
intan_smsb replied at 16-11-2015 04:24 PM
tannyer tayah buka, just angkat ke atas je then yg bawah tu akan tertinggal
tan kan ari2 buat kek ...

aduhhh tan ku sayang
vell kat swk

nanti ape2 vell share kat sana jugak yer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2015 12:49 PM | Show all posts
Vellfire replied at 17-11-2015 07:50 AM
aduhhh tan ku sayang
vell kat swk

oo mati2 igt vell dok area semenanjung
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2015 12:50 PM | Show all posts
Vellfire replied at 17-11-2015 07:49 AM
mula tu vell letak coklat kitkat keliling
kat dlam dasar vell letak kek span (kek span vell beli  ...

wah senang jugak kan.
ok nnti2 tan nak try jugak buat
bebudak suke la kek mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2015 04:08 AM | Show all posts
Vellfire replied at 6-11-2015 07:57 AM
periuk utk masak lauk ke?

yup...  crocodile
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 02:17 PM | Show all posts
panduan yg bagus
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.069423 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list